miercuri, 17 mai 2017

ISTORIE MUNTE. Vizita alpiniștilor italieni, 1938.

Refacerea postărilor despre albumul fotografic al lui Sorin Tulea m-a repus în contact cu benzile sonore reprezentînd memoriile lui Toma Boerescu (1912-1975).

Sper sa vă fie interesant acest gen de relatărti istorice, din două surse.
A doua fiind Amintirile lui Niculae Baticu.


E aici vorba de vizita în România a unor alpiniști italieni, în vara anului 1938.


Boerescu:
(fișier audio)

Baticu:
„În luna iulie 1938 a venit în Carpati un grup de alpinisti italieni, din proprie initiativa, dornici sa-i cunoasca. Cu trei dintre ei - între care unul, Oreste, ghid, profesionist - am plecat în ziua de 17 iulie în peretele Galbenelelor, pe traseul Furcile. Ni s-au alaturat Toma Boerescu si Sorin Tulea. Cînd eu si italienii am sosit la baza diedrului, dintr-un nor, au început sa cada cîteva picaturi de ploaie. Ele s-au transformat îndata într-o grindina cu boabe mari cît aluna turceasca. Fiind grupati, cei patru, pe linia Furcilor, totul se scurgea în capul nostru. Jos, la picioare, pe platforma, stratul de grindina trecea de glezna. Unul dintre italieni, Toni Citerio (în imagine, imediat mai jos), din Como, țipa:

- Baticu, io more !
Cînd grindina s-a oprit, italienii au refuzat sa mai urce. Erau uzi si vineți de frig. Toma și Sorin, rămași în urmă, au avut unde se adăposti.

Ne-am întors în brîul de piatră și am făcut rapel în Hornul Coamei. Ajunși în Valea Gălbenelelor, am intrat într-o zona cu soare. "Ce aproape e viața de moarte", mi-am spus în gînd. La "hotel" Galbenele așteptau mai mulți prieteni de alpinism, băieți si fete, veniți să vadă cum urcă italienii. La început, spectacolul a fost frumos, dar cînd a început grindina, între ei și noi s-a întins o perdea albă, de gheață, și timp de 30 de minute au tremurat și ei, nu de frig, ci de grija noastră, a celor din perete”.


http://www.scritub.com/literatura-romana/carti/NICULAE-BATICU-AMINTIRILE-UNUI173164207.phpFotografii de Sorin Tulea

PS1

Ghidul  italian pomenit de cei doi este Oreste Lenatti (în imagine aflat în centru, jos):
 


PS2
Buletinul Clubului Alpin Român relatează despre această vizită, dar marcat de polemica pe care o avea la acel moment cu asociația ADMIR.

O privire poate mai detașată asupra momentului:
Vizita în România, în vara anului 1938, a italienilor de la clubul Uni­versitar Fas­cist Milano a fost privită şi ea în mod diferit. Oaspeţii, cu­prinzînd şi căţărători, au fost conduşi pe munte de reprezentanţii mai multor grupări. Astfel, membri ai Clubului Carpatin Român au propus o tură pe Valea Seacă a Caraimanului, în vre­me ce admiriştii au iniţiat o ascensiune în Hornul Central din Colţul Mălinului, stopată însă din cauza vremii neprielnice. Ploaia a împiedicat şi escalada ita­lie­nilor ală­turi de componenţi ai C.A.R. pe traseul Furcilor. Dacă după vizită revista ADMIR reproducea aprecierile elogioase la adre­sa-i făcute de Renato Camussi şi Franco Barbieri, Buletinul C.A.R. relua din Gaz­zetta dello Sport opiniile dia­me­tral opuse ale lui An­tonio Garobbio.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu