marți, 13 iunie 2017

MUNTE. Brîul Aerian, toponimie

Un confrate montaniard are amabilitatea de a pomeni și toponimicul folosit de subsemnatul (Brîul Aerian, din Coștila, Bucegi), în paralel cu cel consacrat (Brîna Aeriană).
La chestiune, niște detalii poate utile:
.
„Unghiul meu de vedere e bazat pe forma uzitată de Niculae Baticu, în Amintirile unui alpinist, 1981, și nu numai
Ultimul nu este autorul premierei (căci omul n-a suit de cînd lumea pe acolo, ci doar în 1935, în... persoana echipei Comănescu - Stolear), dar a contribuit mult la deschiderea către confrați a acelei zone.
.
După spusele lui NB (și după o scurtă perioadă în care se urca în Circuri, tare incomod, direct de la Verdeață), apariția Refugiului Coștila a făcut necesară identificarea unei rute de apropiere la Circuri.
Întîi ea a ființat mai pe jos, apoi NB (după zisele-i) a găsit - în 1946 - o variantă mai comodă, prin actuala Pîndă. Punctul din urmă fusese altminteri atins de om cel puțin din 1938-39, cînd participanții la școala de alpinism a Clubului Alpin Român întreprind a doua parcurgere a brîului deschis de Comănescu și Stolear.
.
Am trecut BA în paranteze drepte întrucît nu știu exact cînd apare denumirea (care nu e a lui N. Comănescu, ce nu o pomenește în articolul despre premieră, din Buletinul Alpin).
**
Nu țin aici a solicita modificarea formei existente. Arăt doar că există și o altă formă.
.

PS
Mulțumiri lui Cristi Cuțurescu, pentru reproducerea foto a exemplarului de revistă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu