joi, 8 iunie 2017

Valea Urzicii, Coștila, 1990-2014

Nu sîntem același om, de-a lungul existenței noastre.
Inclusiv cea montană.


Zic asta citind cu atenție un jurnal mai vechi, dar și identificînd niște fotografii, dintr-un vraf de negative scanate poate pe fugă...

Locuri care, la 55-60 ani ai mei fac păr măciucă, erau parcurse atunci rezonabil.
Cazul Principalului Urzicii, coborît în 1995 (aveam 38 ani). Am reținut de atunci - venit direct din lateral pe Brîu minus I - o chestie ceva mai spălată, unde am găsit mai bine a face rapel, apoi Săritoarea Mare/Titi Ionescu. Nici gînd de prăpăstiile întîlnite în 2014!


Idem la coborîș din B Sus în cel de mijloc, în istorica zi de 13 iunie 1990. Cînd am mers - intrînd prin lateral - pe față cît s-a putut.
„Nu-i floare la ureche, dar mă descurc. La doi paşi de cingătoarea vizată o zonă mai cîş (simt că e aceea care mărgineşte la NV copaia aflată imediat lîngă Fereastră, n. 2012), nu imposibilă dar cu neplăcute perspective în vale. Nu risc. Bat un cui, dar îndoindu-l îl disloc, motiv pentru care iese urgent la verificare. Bat apoi un cornier şi treaba merge. Mai jos folosesc un bolovan şi iată-mă în Brîul de Mijloc!
Neavînd chiar memorie de elefant (fie și ajutată de scrise), pînă acum - la 2017 - am avut sentimentul că am parcurs prima dată Z-ul în urcuș.
Văd însă altceva în notații 1990:


„...Despre el [B Mijloc] îmi respiră misterul. Ştiam că-i cu cîş, chiar aici, başca trecerea din fir în creasta Urzica-Caprelor. Am lăsat coarda baltă şi am pornit curios foc la stînga/Vest. Nu-mi era bai dacă nu aveam ieşire. Cheia o reprezintă o coborîre ceva mai accentuată, iar la final un Z printre lespezi şi bolovani.. Gigea. Nu pot spune că am trecut în Valea Urzicii - principală, unde zăpada masca acum contopirea, motiv pentru care nu-mi pot da seama cum e locul vara. /.../ Brîul de Mijloc trece exact pe sub Fereastră. Are parte de vreo două vîlcele, dintre care pe unul l-am gustat anterior la obîrşie...."

Foto din 1990:

Fiind venit cu telecabina, am urmat de la buza platoului muchia Mălin-Urzica (știută din ianuarie 1989)
Pe acolo am luat aceste imagini spre Mălin.
Această imagine pare luată pe creasta Capre - Pripon , în cursul unei abateri din această zi.


Apoi, deja ajuns în Brîul de Mijloc. Se vede Fereastra,


De acolo, vedere spre principalul Urzicii.


 Probabil în apropierea streșinei pe care o face brîul de Mijloc, sub linia Ferestrei.


 Aici, ajuns la obîrșia Țapului.
  
PS
Ceva asemănător am trăit (de data asta in doi) cu Mugur Ilie, pe cînd am încercat să suim din Pădurea Caraimanului la așa-numita Diagonală de pe versantul estic. Locurile nu aduceau cu ce știam noi!! Aiurea sentiment!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu