marți, 25 iulie 2017

Opinie, despre zisele unui articol oarecare

„Nerabdare si Teribilism vs Experienta pe Munte”

http://szabiboloni.ro/nerabdare-si-teribilism-vs-experient…/

Nu m-aș revolta vreodată, să zicem, de nerăbdarea și teribilismul unui montaniard - experimentat ori ba..
Asta pentru că:
1. Așa e firea aceluia (deci nu i-aș putea-o schimba, cu niscaiva revolte pe ea).
2. Nu am fost perfect nici eu, ca om de munte. Iar dacă azi aș fi, poate interveni oricînd vreun ghinion, în mersu-mi cel perfect pe munte.
Pornind de la articolul linkat, realizez că nu m-am gîndit vreodată a îndruma vreun neexperimentat, pe munte (mai exact prin genul de zonă parcurs de mine).
Se poate spune, la ultima-mi mărturisire, că mă aflu prea urs / al dracului, pentru a fi îndrăznit cineva să mă contacteze.


În context, simt însă că naturelul personal - latura-i care ne îndeamnă pe munte -
vrea să exploreze pe cont propriu...
Asta:
- pentru că așa-s drese mai bine problemele de valoare personală- e servită mai bine astfel pornirea noastră inconștientă de a cuceri, de a stăpîni. Locuri, foarte posibil și oameni.
Ultima chestie poate părea o aiureală, dar probabil psihanaliștii / psihologii s-au lovit de așa manifestări, la vreo explorare prin adîncul pacientului...PS
Ipoteza-mi despre primitivism, de mai sus, nu-i neapărat bizarerie. Ci, admiteți-mi trufia!, cunoaștere (ceva mai multă decît alții) a realității.
Pe acest fond, poți privi spre scrise oarecum la locul lor, și să miroși acolo care le sînt inavuabilele, din adînc, ce-aveau nevoie a se defula - fie și pe calea întortocheată a unei pledoarii în ton cu rigorile sociale..

PS2
„<Exista alpinisti batrani si alpinisti neinfricati, dar cei batrani si neinfricati sunt foarte rari.> Foarte frumos spus!”

Prin definiție, bătrînii nu mai sînt neînfricați. Căci le-au survenit în timp inerente praguri de sus (din care au scăpat întregi). Ei știu însă ce să nu facă, ceea ce le compensează scăzămintele trupești sosite cu vîrsta.
La tineri e invers. Neexistînd încă praguri de sus, sentimentul că nu li se poate întîmpla nimic (într-un demers existențial comandat altminteri de Specie, de-a explora mediul, respectiv de-a îndrăzni cît mai mult) predomină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu