marți, 26 iunie 2018

Completare, despre Nicolae Anghelide (I)

1.
Imagini găsite pe net.
Ultima, găsită aici, poate preluînd însă și ei, din altă parte
Tot acolo:
„O imagine a lui Nicolae Anghelide, pe Turnul / Falusul / etc. din zona canionului ce-i poartă azi numele popularizatorului său.
Supravieţuitoarea accidentului din Muchia Dracului, din 1975, trăieşte (e vorba de Sonia Herman).
/.../Muntii Piatra Craiului va asteapta!
Rock of the King. Cetatea Craiului.
Anghelide, o jertfa pe altarul zeilor!

Nae Anghelide a fost un mare iubitor al Pietrei Craiului.
Un foarte bun catarator (are cateva premiere prin zona) iar un traseu de tropaiala poarta numele Brana lui Anghelide. A murit asa cum probabil si-ar dori orice iubitor al muntelui: pe munte, din nefericire intr-un accident chiar aici, in Craiul pe care l-a iubit atat de mult. Tragedia mare a fost ca alaturi i-a fost prietena sa Sonia Herman. Un tarziu dar nu inutil "Sa-i fie tarana usoara"!
Fie ca spiritul sau,
sa ne calauzeasca in pace pe cararile Craiului!
Admin”
Rock of the King. Cetatea Craiului.
Anghelide, o jertfa pe altarul zeilor!
Nae Anghelide a fost un mare iubitor al Pietrei Craiului.Un foarte bun catarator (are cateva premiere prin zona) iar un traseu de tropaiala poarta numele Brana lui Anghelide. A murit asa cum probabil si-ar dori orice iubitor al muntelui: pe munte, din nefericire intr-un accident chiar aici, in Craiul pe care l-a iubit atat de mult. Tragedia mare a fost ca alaturi i-a fost prietena sa Sonia Herman. Un tarziu dar nu inutil "Sa-i fie tarana usoara"!Fie ca spiritul sau,sa ne calauzeasca in pace pe cararile Craiului!Admin”
Discuție, pe o filă www. mai veche:

cezar jipa, Joi, 9 Iul 2009, 9:57
te contrasalut ciprian! unele din motivele care m-au determinat sa ma las de alpinismul de performanta destul de devreme, in 1976 au fost in ordine cronologica, moartea lui nae anghelide colegul nostru de la univ.buc, ptr.moartea lui familia a primit 5000lei, asa ne asiguram de viata atunci, introducerea criteriului contracronometru in campionatul de tineret, invitatie la greseala si la moarte, apoi mama cu dojenelile ei, la fiecare venire la o perioada, acasa la gr, prima intrebare era daca nu m-am lasat de...sunt singurul lor copil, acum ambii parinti sunt pe alte tarimuri.m-am axat pe vai si de initierea unor prieteni, am facut vai si de unul singur, in vremea de forma maxima am facut ripa zapezii, 2a in doua ore de la intrare pina sus intre acele morarului, seaca o faceam fluierind...in fine, daca al de sus ma tine sanatos fizic si mental, am eu 59 dar sincer, ma simt ca intre 35 si 40, sper sa fac vai pina pe la vre-o 75...mai nou, vreau sa fac ture cu bityclu, eu si fiul meu, am vazut ca se poarta, si cum ciclismul a fost o alta mare pasiune a vietii mele, ma intlegi...numai bine iti doresc!

Ciprian TEODORESCU, Sâmbătă, 11 Iul 2009, 0:47
auzisem ceva ceva de nicolae anghelide, dar figura aceasta, personajul, mi se parea inconjurata de mister.stiam ca se dezlegase din coarda pe muchia rosie si atunci era cu o fata, si ea a stat mult timp in perete pana a venit cineva sa o salveze.nu stiu sigur astea.
dar in 1993 am cumparat de la sala dalles un album superb alb-negru, despre piatra craiului, semnat nae anghelide.
imi pare sincer rau ca s-a terminat asa povestea cu el.
daca l-ai cunoscut, tu ar trebui sa scrii un articol, aici sau pe orice site de specialitate.ar trebui sa stim din istoria realizarilor alpine, fie ca sunt mici, fie ca sunt mari.eu nu l-am cunoscut decat pe baticu, din cei mai vechi.atat.
tinem legatura!
salut!


cezar jipa, Sâmbătă, 11 Iul 2009, 14:19
din nou te salut ciprian! sa scriu ceva despre nae...greu, amintirile sun vechi, din 1975, de atunci stiam ca "lucra "la un traseu ptr.toata lumea, care sa-i duca in briu si in creasta, acum cind poteca lui a devenit un clasic din crai...gindeste-te cum era in urma cu 35 ani...asa a fost scris, nae sa moara in jur de 35 ani si sa ramina in istorie, fata, prietena lui, imi scapa numele, era inginera, aveam doua fete veterane una crina sirbu, idem nume ca cea care posteaza aici, pe forum, nu este aceea ca am intrebat-o si, sonia si mai nu stiu cum, cealalta, prietena lui nae.oameni care ii cunosc si care stiu, sau stiam ca sunt in tara si care ar putea sa zica ceva...dan vasilescu, ultima data m-am intilnit cu el in crai in 2000, are firma de alpinism utilitar, unul din veteranii alpinismului romanesc, din aceeasi perioada, livia cotor, mihai pupeza, zincenco, pif (traieste, cred ca este seful salvamont hunedoara)...citeva nume de care imi mai amintesc, citi traiesc, citi mai sunt in tara...cine poate sti, pe timpul ala nu stiam de pc, internet? ce e asta? am un mare avantaj, in ciuda timpului imi place sa invat si sa fiu la curent cu tot...daca as avea si cascaval...azi fusei la russe la reprezentanta renault de facui schimbul de ulei si toate filtrele, ca e mai ieftin decit la noi si mai corecti, ma uitai, ca nu rabdai, la mag.lor de materiale de alpinism, ptr.comparatie, unele mai ieftine, altele cam la fel, dar tot pe bani...
/.../
mi-am scormonit minte si am gasit, pe prietena lui nae o chema hermann sonia, cind a cazut din muchia rosie era legat in coarda cu ea

Ciprian TEODORESCU, Luni, 13 Iul 2009, 23:46
am vazut si eu ca albumul cu piatra craiului, ala alb-negru de care ti-am zis, e o colaborare cu sonia hermann.m-ai socat cand mi-ai spus ca el a murit la doar 35 de ani.

Maria Călina Munteanu, Miercuri, 23 Iun 2010, 20:51
Buna seara. As dori sa clarific niste lucruri in legatura cu discutiile referitoare la Nae Anghelide. In primul rand familia lui nu a primit niciun ban dupa moartea sa. Eu sunt nepoata surorii lui si am dat de aceste forum-uri in urma unei curiozitati. In al 2-lea rand, familia noastra nu stia de publicarea albumului de fotografii si regretam ca a fost proasta calitatea hartiei, iar pozele superbe facute de Nae s-au vazut execrabil. Ar trebui sa vezi
si pozele asa cum aratau ele in realitate, la expozitia aniversara, facuta la 1 an de la moartea lui, in 1976, in fosta sala de expozitii a ziarului "Informatia Bucurestiului". Poate asa ati fi avut ocazia sa-l cunoasteti pe aplinistul Nae Anghelide, dar si pe fotograful care a primit atatea premii internationale. Ca o ultima clarificare, ca sa spun asa, Nae in 1975 trebuia sa implineasca 40 de ani, nu avea ~ 35.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu